Hello… David Bruer och Johan Netzler

 

David Bruer och Johan Netzler är båda masterstudenter i Industrial Design Engineering på Chalmers i Göteborg. De ingår i en grupp som för EFG’s räkning tagit fram en innovativ arbetsplatslösning som följer Cradle-to-Cradles riktlinjer för bra design. Det innebär bland annat att produkterna från början är anpassade för recykling då grundmaterialen lätt kan separeras, för att skapa en sk ”zero waste”-lösning. Gruppens lösning blev ”Gaia”, en modullösning, där inredningen ”klickas” fast i ettt mobilt ramverk. Ett flertal olika konfigurationer gör att ”Gaia” fungerar såväl som arbetsplats som mötesrum.

– Hur tror du att vi kommer att organisera oss på det framtida kontoret/arbetsplats?

DB : Det är alltid svårt att förutsäga hur framtiden kommer att bli. För tio år sedan fanns inte facebook och tio år innan dess hade vi inte internet och båda fenomenen har definitivt påverkat hur vi organiserar och sköter våra liv, både socialt och på arbetsplatsen. Om man baserar framtiden på trenderna som sker just nu inom sociala media och webben, så tror jag att gränsen mellan vårt sociala liv och vårt arbetsliv kommer att bli suddigare och mer och mer av hur vi hanterar vårt arbete kommer att bli beroende av den av Mark Zuckerberg myntade termen ”the social graph” – dvs en väv av alla våra relationer, både privata och arbetsrelaterade. The social graph kommer att bli ett verktyg, inte bara för nätverkande, men för att effektivare kunna få tillgång till relevant information och hitta nya möjligheter. Framtidens arbetsplats kommer vara baserad på nätverk istället för dagens hierarki system.

Dessutom har ”arbete” alltid betraktats som ett ställe du går till varje dag. I framtiden kommer vi nog se en mer flexibel, mer frilansbaserad, mer samarbetsorienterad och mer dynamisk arbetsplats som inte är så beroende av en att alla är på samma fysiska plats.

JN : Jag tror att framtidens kontor går mer och mer mot en hybrid miljö med flexibla ytor som kombinerar öppna som såväl stängda arbetsplatser. Organisationsmässigt innebär detta en balans mellan olika typer av behov; exempelvis virtuellt och fysiskt arbete, utrymmen avsedda för privata eller öppna diskussioner, platser tillägnade för vila och så vidare.

– Hur skapar man bra arbetsmiljö?

DB : Trots all ny teknik som gör det lättare att kommunicera med varandra på håll, så ska man inte underskatta värdet av att mötas personligen. En en hälsosam arbetsplats är när man skapar många tillfällen och anledningar att resa sig upp och gå någon annanstans i kontoret. På så sätt skapas spontana möten så att man är ”face to face” och saker och ting som annars hade kanske varit en längre email tråd, fylld med potentiella missföstånd kan istället redas ut på plats.

Med Gaia projektet ville vi ha detta som utgångspunkt och föreslår att framtidens arbetsplats inte är statisk, dvs den kan lätt anpassas efter stundens behov samt att arbetsytorna är indelade efter funktion istället för person, dvs de kan delas av alla och man förflyttar sig runt om i kontoret beroende på vad för typ av arbete man behöver uträtta. Självklart funkar detta bättre på vissa arbetsplatser än andra.

JN : Enligt min uppfattning kan man sammanfatta en bra arbetsmiljö med ett ord, balans. Öppna landskap är bra vad gäller interaktion mellan individer samtidigt som en sluten miljö fungerar utmärkt för exempelvis individuella arbetsuppgifter eller möten. Det handlar också om att skapa en vardag som inte enbart rymmer arbete men även andra aktiviteter så som avslappning eller en klassisk “fika”. Frågan är då hur man skapar balans på ett kontor? Nyckeln är en flexibel arbetsplats som gör det möjligt att välja “hur vi vill arbeta” och ett tillvaratagande av teknikens framgångar vilket ger oss chansen att välja “var vi vill arbeta”.

– Ge ett exempel på en ny produkt som på ett banbrytande sätt kommer att förändra hur arbetsplatsen ser ut i framtiden.

DB : Vi tror att sk ”Post PC devices” som tex. iPhone och iPad redan har och kommer att fortsätta ändra vår tillvaro. De har gjort att vi kan hantera enklare arbetsuppgifter som tex, svara på mail i pricip var som helst: på gatan, i tunnelbanan etc utan att det känns krångligt. De har gjort att det känns lika naturligt som att läsa en tidning, vilket en laptop hamnar långt ifrån. På samma sätt har de gjort att vi kommit en stort steg närmare det papperslösa kontoret än någonsin: vi kan kan lagra och läsa en stor mängd info som annars var mer bekväma i pappersform så som visitkort, presentationer och textdokument. Detta tror jag kommer resultera i mindre behov av fysiskt lagringsutrymme på arbetsplatsen och mindre behov av tradionellt kontorsmaterial.

JN : Vi ser fler och fler mobila enheter som kan hantera mer och mer krävande tjänster, så kallade bärbara pekdatorer som exempelvis Apples iPad. Till en början var hantering av bilder, videor och e-post primära produktfunktioner men en explosionsartad ökning av diverse programvaror har gjort den aktuell på den professionella marknaden. Denna typ av produkt kommer att vara ett verktyg för både organisation och kommunikation men också ett kreativt redskap som kan ha stor påverkan på den framtida arbetsplatsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: