HELLO!

Människan har alltid jobbat i grupp. Vare sig det gällde arbete i mindre enheter, som när vi under våra första staplande år på två ben tillsammans skaffade mat till hela flocken. Eller i stora arbetslag för samhällsbyggande prestationer, som finns beskrivet tex i Gilgamesh-eposet, så tidigt som 2500 fkr.

Vi organiserar oss helt enkelt för att vi tillsammans kan prestera mer och effektivare för alla, än var och en för sig. Vi fördelar arbetet och skapar roller och strävar som en kropp mot ett gemensamt mål.

2012 tar vi genom HELLO – Anatomy of Organizations pulsen på hur vi organiserar oss på våra samfälliga arbetsplatser. Hur nya arbetsroller och samhällsutvecklingen ger avtryck på det nutida och framtida kontoret. Hur möter vi dessa utmaningar? Hur skapar vi bra förutsättningar för organisation i våra arbetsmiljöer? Vad kan vi lära oss av historien, hur gör vi idag och vad kan vi sia om för framtiden?

I det moderna samhället har vi under 1900-talet förflyttat oss i rasande takt från det årstidsbetingade jordbrukets bygemenskap via bruksorternas industriella skiftklockesystem till den flexibla och urbana specialiceringskulturen. Där tidigare livslånga, fasta jobbarrangemang var normen, breder sig nu temporära och självorganiserande arbetskonstellationer ut sig.

Men vi arbetar fortfarande i grupper på ett eller annat sätt. None of us are as strong as all of us.

Mötet mellan självförverkligande individualism och kontorets kollektivism kan skapa krockar i det arbetsutrymme vi delar på i våra olika funktioner som experter. Vi arbetar trots allt, de allra flesta av oss, fortfarande på ett eller annat sätt i grupper.

Det är i vår gemensamma prestation som individer vi kan skapa storverk.

//Sanna Gebeyehu & Johan Riddarström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: